Yıllar geçtikçe, dünya değiştikçe boy ortalamaları da artmaya başladı. İnsanların boylarının 100 yıllık değişimi konusunda yapılan bir araştırma, Türklerin ortalama boy uzunluğunun 1914-2014 döneminde 10 santimetreden fazla arttığını ortaya çıkardı. 187 ülkenin ortalama boy verileri incelenerek yapılan araştırmaya göre gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kadın ve erkeklerin ortalama boyu 1914 yılı ortalamalarının 10 ile 20 cm üzerine çıktı. Bu artışın birçok nedeni var. Sağlık sektörü, yiyeceklerin besin değerleri, salgın hastalıklar, küçük yaşta geçirilen hastalıklar boy uzamasını büyük bir ölçüde etkilemektedir. Olumsuz sağlık koşullarına ve besin değeri az olan yiyeceklere uzun yıllar boyu maruz kalınırsa gelişim oldukça yavaşlar, boy uzama hızı azalır.
Diğer yandan küreselleşen dünyada çaprazlamanın yani ülke dışı evliliklerin artması ile boy genleri de bunlardan etkileniyor.
Türkiye boy ortalamasını etkileyen genetik ve fiziksel birçok durumlar bulunmaktadır. Bunlar;
- Genetik (anne-baba) faktörleri
- Beslenme durumu
- Ekonomik durum
- Sosyal durum
- Psikolojik rahatsızlıklar
- Kronik hastalıklar
TUİK verilerine göre 2020 ve 2021 yılları boy ortalaması kadınlarda 1.64 cm erkeklerde 1.77cm iken, medya takip ve raporlama ajansının son verilerine göre, 2022 yılı Türk erkeklerin boy ortalamaları 1.74 cm, kadınların ise 1.59 cm olarak belirlenmiştir. Son yıllarda yurt dışında boy ortalamasında artış görülürken, değişen beslenme alışkanlıkları ve artan çevre kirliliğinden dolayı Türkiye’de boy ortalamasında geçen seneye göre azalma görülmektedir.
Bu veri doğrultusunda Türkiye’nin diğer ülkelere oranla orta sıralarda yer aldığı görülmektedir. Listenin ilk başında yer alan ülke ise 1.83 m boy ortalaması ile Hollanda ve Karadağ’dır. Bu iki ülke boy ortalamalarıyla zirveyi birlikte paylaşırken, ikinci sırayı 1.82 m ile Danimarka, Norveç ve Sırbistan’ın da birlikte takip ettiği kaydedildi.